Om oss

Etablerad år 1968

Heliga Anna ortodoxa församling grundades som en svenskspråkig gemenskap den 2-3 november 1968 i Vadstena, på initiativ av en liten grupp troende om nio personer.

 

Sedan dess har församlingen vuxit, genomgått en rad förändringar och haft verksamhet på flera orter, bland annat i Eskilstuna, Uppsala, Örebro, Stockholm, Linköping och Dalarna. Viktigt för denna utveckling var att troende i dessa delar av landet kunde bära lokaler, ekonomi, sång och lyfta fram personer att präst- och diakonvigas.

 

För att växa bortom det lokala har utbildning och skapandet av organisatoriska förutsättningar varit viktiga ledstjärnor, där inte minst samarbetet med stiftelsen St. Ignatios andliga akademi spelat en nyckelroll.

 

Idag är Heliga Anna är en svenskspråkig ortodox kristen församling i Stockholm, tillhörande Georgiens patriarkat.

Varmt välkommen att besöka våra gudstjänster – alla är välkomna!

Medlemskap & dop

Vart ska jag börja? Första steget är att söka sig till gudstjänsterna som gäst och bara närvara. Du behöver inte känna krav att man behöver göra något särskilt, utan får sakta men säkert ta in det som händer och bli delaktig bit för bit. Du får delta i alla moment i liturgin förutom nattvarden, som man behöver vänta med tills dess att man tagits upp i kyrkan. För att tas upp i Ortodoxa kyrkan är det viktigt att först vara med som gäst en tid (ofta mellan 1-2 år) för att lära sig traditionen, landa i kyrkans lära och spiritualitet och bekanta sig med gudstjänsten.

Församlingens helgon

Heliga Anna av Novgorod Ingegerd föddes cirka år 1000, som dotter till Olof Skötkonung och hans slaviskt stammande hustru Estrid. Hon var, enligt Snorre Sturlasson, bortlovad till Olof Haraldsson i Norge. Denne gifte sig dock senare med Ingegerds halvsyster Astrid, medan Ingegerds resterande liv kom att tillbringas i östra Europa.

Hitta till oss

Vi finns i Stockholm, Södertälje och många av våra gudstjänster kan du se live på nätet genom Zoom!

Petruskyrkan i Stocksund
Rulla till toppen